Běženec

Vždy před usnutím mám v hlavě superdálnici. Myšlenky na ní jezdí tam a zpět šílenou rychlostí. Mám nejvíce nápadů na psaní, ale nemám už sil dojít k počítači. Ráno nevím nic a to mě štve. Zkoušela jsem i diktafon v telefonu, jenže se mi to vždy záhadně neuloží nebo smaže. Zkusila jsem i obyčejný papír s tužkou, jenomže po tmě škrábu jak pes. Ráno jsem ty klikyháky jen marně rozeznávala.
Včerejší myšlenka mi však výjimečně v hlavě zůstala.
Hluboce jsem přemýšlela o své kamarádce.

Již 20 let mám kamarádku-běžence. Jako 13letá slečna utekla s rodiči z válečného území jen s pár nejnutnějšími věcmi. Je to tichá a pracovitá žena. Nikdy, opravdu NIKDY jsem ji neslyšela si stěžovat. Jasně řekne, jak je to na prd, že děti jsou furt nemocné, jenže v hloubi duše si to nepřipouští. Nemá z toho depku. Je stále s úsměvem na tváři. Opravdu, celých dvacet let. A není to takový ten úsměv pro naštvání ostatních. Na ten mám vyvinutý senzor. Je skutečně neskutečně v pohodě. Pracuje víc než já, spí míň než já a vypadá skvěle. Dokonce je i skromná a pokorná. Do jejich celého šatníku by se nevešly ani naše boty. A ještě mi z něj vždy dá nějaké to tričko, které se mi zrovna líbí.

Ráda dělá lidem radost. Což o to, to já taky. Avšak ona je úplně jiná než já. Je mlčenlivá.
Vždy když jsme spolu, vzpomenu si na citát: "Někdo mlčí, protože neví a někdo mlčí, protože ví svoje". Strávily jsme spolu hodně času, ale stejně mi do své duše nahlédnout nedala. Za ty roky si to člověk ze střípků poskládá.

A tak si říkám, to člověk opravdu musí projít nějakou hrůzou, aby si uměl řádně vážit života??? Možná je to v ní samé a takováto by byla i s přízní osudu.

Jedinou podle mě nevýhodu to má, že není vůbec ambiciózní. Již 20 let dělá stejnou práci, na stejné pozici. Je chytrá a sečtělá. Podle mě je to škoda. Ona je však tak spokojená, že si to jen myslím a jí to nikdy neřeknu.
Osudy lidí kolem nás jsou zvláštní, stačí se jen rozhlédnout. To byste se divili, jaká přátelství mohou skvěle fungovat!

Každý pozitivní člověk Vás může obohatit. Stačí naslouchat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Porno ve školce

MUŽ a silonky

Tajemství v posteli aneb covid trochu jinak