PRAHA město kultury 1

Ano, je to tak, Praha je perlou Evropy. Její historie na Vás dýchá vlastně na každém kroku. A v těchto nádherných "letních" dnech, probarvených neskutečnými odstíny podzimu je její atmosféra ještě intenzivnější.
Musím to napsat, dokud jsem toho plna.

Dnes jsem byla s dětmi, již po několikáté, ve Stavovském divadle. Lístky jsem kupovala v předprodeji někdy na jaře a ani jsem nedoufala, jak krásný den to zrovna bude.

Představení byla opera pro celé rodiny. Cílem těchto představení je přiblížit zábavnou formou a ukázkami z různých oper v podání profesionálů tento zapomínaný hudební žánr. Takhle bych to ve zkratce vysvětlila. Obě mé děti, i přes jejich velký věkový rozdíl, tyto představení milují.

Syn si vezme sako a košili a dcera se těší do krásných šatů. Tak by to podle mě mělo být, avšak dnešní představení mě doslova šokovalo. Že lidé chodí ve flanelových kostkovaných košilích a pohorkách, to už jsem si zvykla, ale fluorescentně svítivá teplákovka (horní i dolní díl) už byla MOC. A nebylo to zdaleka jediné značně nevhodné oblečení, které jsem pozorovala.

Seděli jsme ve třetí řadě a hned za mnou byl chlapec s matkou. Matka kašlala…., avšak chlapec se doslova dusil dávivým kašlem. Rušili celé představení a ještě mi plivali za krk. Snad když jsem nemocná, tak ležím v posteli, ne? Lístky prodám nebo věnuji, ale rozhodně nelezu pokazit celému divadlu představení a ještě je nakazit. "No jo, když je blbě mně, tak proč ne jim," to je to myšlení.

Snad nejhorší z celého představení bylo, že se až třetina lidí bavila. Opravdu to nebylo nudné. Samozřejmě, i kdyby bylo, já bych stejně mlčela, ale NEBYLO. Děti sebou šily a mluvily a dospělí? Místo aby posunky, stiskem či očima své ratolesti umlčeli, pustili se klidně do diskuse, jako třeba "kdy už to skončí nebo proč zpívá tak vysoko, popřípadě, že je to hodně známá árie…" Prostě katastrofa.

Tak asi polovina lidí byla duševně i fyzicky na fotbalovém zápasu vesnických týmů. No co? Až se jich někdo zeptá, co o víkendu dělali, mohou po pravdě říct, "Byli jsme ve Stavovském divadle na OPEŘE".

Že měli svítivou teplákovku a nezavřeli hubu, to samozřejmě zatají.
Dnes už i moje děti tyto postřehy ventilovaly.

"Proč sem do Prčic lezou, když je to nebaví?" prohlásil syn naštvaně. "Maminko, a proč ten nemocnej chlapeček nebyl v posteli?" dodala dcera.

NEVÍM, taky by mě to MOC zajímalo!

Foto Zbyněk Hozák
K této fotografii se vztahují autorská práva
Se svolením autora

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Porno ve školce

MUŽ a silonky

Tajemství v posteli aneb covid trochu jinak