ZVYKY

Tak už se nám to krátí.

Těsta v ledničce čekají na ten správný čas, okna v ložnici čekají na správný čas, s výběrem stromečku čekám na ten správný čas. To jsem zvědavá, kdy nastane. Přemýšlím o domácích nočních směnách. Jenže to bych byla na Štědrý den jako zombie. Miluji ty vánoční filmy a seriály, kde jsou dokonale oblečené a načesané hospodyně s jiskrou v oku v načančaném domě, poklidně čekající na příchod Ježíška. Před třemi lety se mi to také povedlo, ale víckrát to asi nedám. A děti to vnímají takto:

Maminka kmitá nadzvukovou rychlostí, tatínka už z toho průvanu bolí hlava. Chtěl by koukat na pohádky nebo třeba na Colomba a maminka nedá pokoj. Chce to mít jako z filmu. Že se na to nevykašle. I pes raději zaleze do boudy, bojí se o život (aby ho nezašlápli), vnitřní instinkt. Děti o tom také vážně uvažují "Kdo uteče, vyhraje".

Proto oba raději zalezou do svých uklizených pokojů. Tam po nich nikdo nic chtít nebude! Úplně si tento pocit pamatuji i jak jsme se ségrou mizely jako pára nad hrncem. Rychle k pohádkám! Jako děti jsme na Štědrý den měly dvě hlavní povinnosti.

Za prvé ozdobit stromeček a za druhé vyleštit Sidolem všechny kliky. Mé děti dělají jen to první, zdálo se mi nevhodné, aby čmuchaly čpavek ze Sidolu. BIOMATKA. Kliky si leštím sama.

Před pár dny jsem se ptala táty, proč vlastně na Štědrý den toto děláme. Dělal to táta už odmala, dělala to má babička už jako malá a asi to jde ještě hlouběji do minulosti. Má to zřejmě spojitost s pocestným, pro kterého se nechávalo místo. A aby mohlo k nám do života vkročit něco nového, čistého a nezapatlalo se to rovnou u vchodu.

Zvláštní takových let to dělám automaticky a snad nikdy jsem se nad tím nezamyslela. Škoda, že jsem tento zvyk dětem nepředala. Letos jim koupím gumové rukavice a budou leštit. NIKDY není pozdě něco změnit.

Vánoce jsou totiž převážně o lásce, tradicích a víře v dobro.

Vyleštěte si své KLIKY, ať máte v životě kliku.

Má někdo také nějaké netradiční zvyky?

Foto Zbyněk Hozák
K této fotografii se vztahují autorská práva.
Se svolením autora

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Porno ve školce

MUŽ a silonky

Tajemství v posteli aneb covid trochu jinak