Řecko v plamenech

Letošní požáry v Řecku jsou jedny z nejhorších za poslední desetiletí. V televizi to vypadá smutně, ale ten zápach spojený se srdceryvným pohledem na mrtvou krajinu je nepopsatelný.

Včera jsem si o tom povídala s kamarádkou a ona mi vyprávěla zážitek přímo z místa požáru. Byla u toho, byla evakuována z původního ubytování. Oheň se přiblížil na tolik, že byli nuceni v noci opustit útulné vilky, které měli rezervované a do kterých se snad rok těšili.

Vilky měly dvě patra s třemi pokoji v každém z nich, plus terasy, suterén a velká zahrada. Ona zabrala s mužem a synem dva pokoje, vzali s sebou i její sestřenici, aby taky načerpala u moře energii. Žije totiž sama, rodinu nemá a tak tuto nabídku radostně přijala. Zabrali horní patro s pohledem na moře.

Celé první patro si pronajal pár. Krásná žena něco přes třicet a postarší zachovalý muž. Suterén obsadili tři muži se dvěma skoro dospělými syny. Ti pojali moře po svém, rybařili, stále grilovali a popíjeli. Prostě mužská idylka.

Když té noci dostali nařízení, aby se sbalili, muži dole ještě nespali. Přes gril nikdo ani necítil, že se oheň přibližuje. Začala panika. Má dlouholetá kamarádka popadla prvně doklady a pak házela do kufrů oblečení pod tlakem. Manžel rychle vše odnášel do auta společně se synem.

Koukla očkem na sestřenku. Byla evidentně v šoku. Stoupla si k lednici a začala vyndávat vajíčka. Každé se snažila zvlášť zabalit pomocí papírových utěrek z linky. "Co to děláš?" houkla na ní kamarádka. "Balím," zněla odpověď. "A co?" chtěla ji prý trochu nahodit. "Vejce" odvětila roboticky. "A proč, prosím tě?"pokračovala kamarádka. "Jsou přece domácí," odpověděla vážně její sestřenice. To už kamarádce ruply nervy, začala na ni křičet, ať si ihned sbalí doklady, šperky, léky a něco na sebe, že HOŘÍ, pokud to ještě neví.

O patro níž začal jiný příběh. S oznámením nebezpečí si postarší pán vzal malou taštičku a vyběhl. Během maximálně pěti minut byl schopen vyrazit. A to ne, že byl jen schopen, on byl i připraven, usazen v autě a nervózně troubil. Dodával celému zmatku na dramatičnosti. Jeho krásná mladá společnice začala zmateně pobíhat s ramínky. Na každém z nich měla překrásné šaty. Co kus, to originál, až se mi dech tajil, když mi má kamarádka ukazovala fotky z předchozích dnů dovolené.

Korunu celému vyprávění dodala popisem balící se mužské party. "Byli celkem rychlí, hodili do aut pár tašek, zřejmě ani nevybalili. Měli velkej osobák a dodávku. Tou přitáhli všechny ty pruty, podběráky, držáky i člun. Viděla jsem, jak kolem něčeho vášnivě diskutují, doslova se hádali. Nevěděla jsem, o co se jedná, dokud jsem nezahlédla, že do dodávky ládují mrazák!" řekla mi vzrušeně kamarádka. Prý tam měli hodně masa a již nachytaných ryb, jak se jí podařilo později zjistit….

Tak přesně v takovýchto situacích poznáte lidi, a co by byla Vaše KPZetka?

Foto Zbyněk Hozák
K této fotografii se vztahují autorská práva
Se svolením autora

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Porno ve školce

MUŽ a silonky

Tajemství v posteli aneb covid trochu jinak