Šance

"Někdo mlčí, protože neví. Někdo mlčí, protože ví svoje." Můj oblíbený citát.

Někdy je opravdu nejlepší odpovědí ticho. Když už bylo řečeno vše, co zaznít mělo, je každá další věta zbytečná. A jak se pozná, že tento čas nastal? Každý má hranici jinde.

Včera mi dala má devítiletá dcera těžkou otázku. Procházely jsme se zrovna lesem, a ona se mě vážně zeptala: "Mami, můžou se lidé změnit?" Zprvu jsem si nebyla úplně jista, jak to myslí.

Nechtěla jsem ji zbytečně zatěžovat svými úvahami, stejně si na to musí přijít sama. "Mami, kolik dáváš lidem šancí?" pokračovala v otázkách.

Utvrdila mě, že to myslí zcela vážně, proto jsem se do rozhovoru pustila:

"Já dávám jednu šanci. Jsme lidé, děláme chyby, každý z nás. Jednou jsem schopna odpustit. Pokaždé doufám, že se zklamání opakovat nebude. Jenže opak bývá většinou pravdou. Jakmile dotyčný vidí, jak "lehko" mu to prošlo, ze svého chování se nepoučí.

Člověk kolem sebe potřebuje lidi, na které se může spolehnout, ví, že když se na ně obrátí třeba v noci, jsou tu pro něj. Ale stejně tak, to musí platit i obráceně. Když už ti nepřináší přátelství či vztah žádnou radost, jen ubližuje, vysává a trápí, je čas klidit se co nejdál."

Dcera mě zaujatě poslouchala. "A mami, kolik lidí jsi zklamala ty?"pokračovala rychle. Zamyslela jsem se: "Nevím, nejsem si vědoma, nikdy nic nedělám se zlým úmyslem. Pokud jsem někomu ublížila, tak nechtěně."

Má známá "léčitelka" mi nedávno říkala: "I na zlo musíš dobrem."

Jsem spíše vychovávána: "Na hrubý pytel hrubá záplata".

Tak se v tom pěkně plácám. Vlastně nevím, jak správně děti vést. Své místo na světě si musí najít samy, avšak vzor vidí v rodině.

Velkej Hajzl má malé hajzly, velkej Manipulátor má malé manipulátory, velkej Lhář má malé lháře. Jak můj příbuzný jednoduše říká: "Kráva s Volem vychovaj zase jen krávu s volem. Je to smutné, ale pravdivé.

Nechci, aby mé děti byly nespolehlivé, chci, aby jejich slovo mělo váhu a aby si uvědomovaly vysokou cenu důvěry.

Ano, jsou to ještě děti, avšak tyto hodnoty jsou celoživotně neměnné.


Existují výjimky, kdy se lidé změní k lepšímu, je jich však poskromnu. Musí hlavně sami chtít.

Když jsem byla velmi mladá, řekla mi jedna stará paní toto: "Až se jednou zamiluješ, koukni se, jak se tvůj vyvolený chová ke své matce, přesně tak se jednou bude chovat k tobě." Při pohledu na své okolí, nezbývá než souhlasit.

Včera jsem četla zajímavý článek, ve kterém bylo zhruba napsáno toto: "Pokud nevíte, komu na Vás záleží, kdo Vás má rád, položte mu jedinou otázku.

CO BYS NA MNĚ ZMĚNIL?

Ti praví Vás berou bez výhrad. Jsou rádi, že Vás mají za přítele, za partnera, za sourozence…

Ti ostatní poukážou na Vaši tvrdohlavost, náladovost, nedochvilnost, postavu atd.

A víte co? Myslím, že láska je vidět i cítit.

"NIKDY nezakryješ lásku tam, kde skutečně je a NIKDY ji nenajdeš tam, kde prostě není..."

Foto Zbyněk Hozák
K této fotografii se vztahují autorská práva
Se svolením autora

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Porno ve školce

MUŽ a silonky

Tajemství v posteli aneb covid trochu jinak