Rouška nad zlato!

Kdo by tomu mohl uvěřit ještě před pár dny. Nemožné se stalo skutečností. Děti houfně doma. Zavřené školy, zrušené akce. V neděli jsem litovala kamarádku z Itálie a už je to tady.

Jaká byla reakce při informaci neplánovaných prázdnin? Někteří z Vás děti nemají, jiní se to od svých ratolestí třeba ani nedozvědí. Má dcera mi to líčila po škole do telefonu:

"Mohla jsem se učit a já si toho nevážila. Já nechci, aby zavřeli školy. Chci se učit!" vyhrkla překotně s brekem. Nikdy bych nevěřila, že tato slova z jejich úst vypadnou. Ptala jsem se na ostatní reakce dětí. Povídala tedy dále: "Když to pan ředitel ohlásil, nastal klid, jen jsme po sobě pokukovaly. Přerušili to až dva uličníci, ti se začali hlasitě radovat. Pobízeli k radosti i ostatní děti, marně. Holčičkám bylo do breku a všichni byli jako opaření." Paní učitelka prý napařila Horáčkovi s Pažoutem poznámku, protože si z toho štěstí i stoupli na židli a nepřestávali se veselit.

Paní učitelka ještě večer rozeslala učivo k vytištění a odkazy na výukové zdroje. Vše jsem vytiskla, včetně mailu s instrukcemi a dala přístupová hesla prarodičům, neboť učivo bude docházet v průběhu dopoledne. Již od rána mi ze skupiny rodičů chodily informace a fota pilně se učících dětí z dceřiné třídy. Děda dorazil v 10h a začal zodpovědně nahrazovat paní učitelku. Donesl si noťas a postupoval dle pokynů. Lituji rodiče, kteří nemají takovýto "luxus" (prarodiče a tiskárnu).

Včera večer si také dcera hluboce posteskla: "Mami, ty mě nemáš ráda jako ostatní mámy." Koukala jsem na ni nechápavě. "Jak si na to zase přišla?" ptala jsem se smutně, neboť jsem viděla, že to myslí úplně vážně. "Ostatní děti nosily do školy dezinfekci, cucaly různé léky na imunitu a někteří měly i roušky," říkala. "Ty mi ani tu roušku nekoupíš!" dodala.

Ano, nevěřila jsem, že se někdy bude láska měřit na roušky.
Ano, nákupy jsem podcenila, možná trochu úmyslně. Nechtěla jsem být účastna toho šílenství.
Ano, miluji svojí dceru.

Co dodat? Málem mě omyli, ale spíš mě to vede k přesvědčení, že se musíme zvláště teď věnovat psychické stránce dětí. Toto tady nikdy nebylo a netušíme, jak to prožívají a vnímají!
A to je teprve začátek.

Foto Zbyněk Hozák
K této fotografii se vztahují autorská práva
Se svolením autora

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Porno ve školce

MUŽ a silonky

Tajemství v posteli aneb covid trochu jinak