Chutě

Jsou Češi příliš staří či usedlí na hraní se svými chuťovými buňkami?
Přijde mi, že ANO. Když jsem četla různé potravinové příručky, vyplývá z nich zjištění odborníků: "Lidé nejraději konzumují jídlo, na které byli zvyklí do 5 let."


Vhodným příkladem je náš pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu na ostrově Rhodos v Řecku. Řekové jsou známí svou láskou k jídlu a vzhledem k tomu, že vše dělají "trochu" pomalu, tak i s přípravou jídla si dávají na čas. To přidává jejich delikatesám na lahodné chuti. Když jsem řekla v Řecku, jak používám papiňák, ťukali si na čelo. Bylo to jako sprosté slovo pro ty, kteří vůbec věděli, co to je.

V hotelu se nacházela rozlehlá jídelní hala, do které byl vstup povolen pouze ve společenském oděvu, prostě žádné plavky a parea. Jídla bylo jako v pohádce: všechny druhy zeleniny, ovoce, různorůzné saláty, kozí i ovčí sýry, olivy všech druhů, masa pečená, smažená, dušená, grilovaná, ryby, plody moře, musaka z lilků, plněné zelné listy a další a další pochutiny. Vždy měli i doporučení šéfkuchaře, třeba žebírka na medu a jiné speciality.


Hotel obsadili převážně Češi. Večer pěkně oblečené rodinky usedly ke stolům. Dlouho obcházely pulty s jídlem a nakonec si naložily horu těstovin, kterou zasypaly goudou a polily kečupem. Vedle na misku si nandaly rajčata. A to prosím konzumovaly celých deset dní. Byla jsem v šoku. Vypadalo to dost úděsně. Taky si někdy doma dopřeji tuto delikatesu, když spěchám, ale na dovolené? S takovýmto výběrem?

A snídaně, to byla kapitola sama pro sebe. Hora všemožného i nemožného jídla. Většina dětí jedla chleba s nutellou. Dospěláci sýr, šunka, máslo, vařené vajíčko a párek.


JENŽE to, co rodinky nesnědly k snídani, to si nacpaly do tašek,taštiček, batohů, batůžků, kapsiček, zástěr, vestiček, pod trika, pod šaty, do šortek i do slamáků či kšiltovek. Někteří to vzali i dvoukolově.

Smutný pohled. Obědvat se také musí. Ať žije polopenze! Řekové jaksi nechápali, trochu jsem se styděla.

Foto Zbyněk Hozák
K této fotografii se vztahují autorská práva
Se svolením autora

Komentáře

  1. Do Řecka se těšívám právě i proto, že přejdu plně na řecké jídlo. Jen si vzpomenu na řecká rajčata a efekt pavlovského psa se dostavuje zcela nezastavitelně. A podobně jsem to dělal i v Japonsku, které má milióny specifických chutí, a přesto někteří Evropani (o Američanech ani nemluvím) směřovali přímo do Mc Donalda :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Mc Donald na Rhodosu je plnohodnotné téma na další blog 🤔

      Vymazat
  2. Česká vyčuranost, krádeže, ano to je to hlavní z české mentality, proč jsem ráda, že žiju jinde, než v ČR...
    Přijedu do ČR - a automaticky si držím kabelku u těla... A online nákupy v ČR, to je taky bída, když už si něco objednám...
    Tak snad příště o něčem jiném (tohle mě fakt vytáčí, protože máš pravdu...).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechtěla jsem tě namíchnout, jen se občas pozastavím nad jedinečností našich kořenů 😂

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Porno ve školce

MUŽ a silonky

Tajemství v posteli aneb covid trochu jinak