BURANI

Dnes jsem trávila horký den na Vyšehradě, dcera měla celodenní program zaměřený na kreslení a já si to užívala s knížkou. Po očku jsem sledovala děti a nevycházela z úžasu, jak vidí svět. Trochu jsem jim i záviděla.
Neumím nakreslit snad nic. Vlastně něco jo, kamarádka mě ve škole naučila kreslit psa, ale umím ho jen na jednu stranu, zato ale i po slepu. Zatímco děti byly v uměleckém transu, nebo jak mám správně nazvat stav, kdy nevidí a neslyší, jen vnímají svou kresbu, já jsem se prošla. Obešla jsem ochoz, pokusila se o pár selfíček s pohledem na Vltavu. Většinou jsem však zachytila místo řeky silnici a místo sebe i kus turisty vedle mě. Dala si kávu a přemýšlela o životě. Prostě se zastavila.

Pak jsem dostala chuť projít si i krásný a slavný Vyšehradský hřbitov. Slavínská hrobka sem přivádí denně desítky a i ostatní hroby zvučných jmen jsou nepřehlédnutelné a krásně upravené.

Jak tak jdu, vidím u hrobu Bedřicha Smetany stát pěknou černošskou rodinku. Máma, táta, malý chlapec a miminko v kočárku. Tatínek něco cizím jazykem vášnivě vykládá mamince a i syn poslouchá bez dechu. Opodál u hrobu Karla Čapka postává skupinka turistů s průvodcem.

Bylo by na dlouho vypisovat všechny slavné osobnosti, které jsou zde pohřebné. Zasloužily se o naši zemi, jak ji známe nyní a každopádně většina jmen je známá. Ne však každému, bohužel. Došla jsem k hrobu Máchy a zapálila svíčku. Vtom tam přichází "ČESKÁ" rodinka. Táta, máma, syn a dcera. Syn, něco kolem 12 let čte: "Karel Hynek Hácha", a podívá se na rodiče. Matka pohlédne na otce a praví: "toho neznáme, jdeme dál".

Zůstávám stát s otevřenou pusou. Vidí, horu svíček, svícínků, kytek a dárků, nápis jako kráva MÁCHA a oni prohlásí toto? Upozorňuji, že ani jeden z nich netrpěl oční vadou, ani brýle neměli, ale asi nějakou vadu mít budou, to mi neříkejte.

Chvíli jsem přemýšlela, zda je mám upozornit na jejich chybu a mile poučit. Usoudila jsem však, že je to zbytečné. Lidé z celého světa se tu zastaví, aby projevili úctu českým velikánům a pak takovýto "Češi" to totálně zabijou. Ještěže je to hřbitov, že?

Komentáře

  1. Mě by se líbilo, kdyby šlo o manžele Hynka a Jamilu, kteří tam byli na výletě se synkem Vilémem :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Byl by to dobrý vtip! :-)
    Máš tam překlep, ale moc hezký, tak si k tomu dovolím malou poznámku:
    Kdo ví, zda bylo za ty všechny pohřbené osobnosti zaplaceno, tebou zmíněné, pohřebné. ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Porno ve školce

MUŽ a silonky

Tajemství v posteli aneb covid trochu jinak