Pokora

Všechno v našem životě rozhodně není dokonalé. Kdyby bylo, tak bychom se šíleně nudili. Někdy se však nudíme, i když k dokonalosti máme hodně daleko. Nudíme se, nejsme spokojeni a hlavně, hlavně nám chybí pokora.
Kolikrát to člověk ani nepostřehne v tom děsném shonu, v tom kolotoči života. A pak stačí jen málo, něco se stane a hodnoty jsou tu. Pěkně srovnané v pořadí, jak mají být. Ale musí se nutně pokaždé něco stát, nebo jsme sami schopni uvědomit si včas, kdy nám ujíždí mysl špatným směrem?

Před hodně lety jsem měla obchodní partnerku, která se vždy jednou za dva měsíce zdejchla na čtrnáct dní. Nyní jsem přesně v jejím věku a mohu konstatovat, že žila velmi zhýralým životem. Na druhou stranu smekám, jak byla tenkrát akční.

Dlouho jsem netušila, kam se vytrácí a ani žádný z jejích zaměstnanců neměl páru. Vracela se vždy klidná a šťastná, prostě malý zázrak při objemu práce a zodpovědnosti, kterou měla. Po docela dlouhé době jsem se od jejího manžela dozvěděla, že chodí do kláštera. Čekala bych tenkrát snad všechno, avšak klášter ne. Potřebovala v sobě znovu najít pokoru.

Dnes jsem s kamarádkou vedla ostrou diskusi o pokoře a ambicích. Podle mě to nejde proti sobě. Ano, když máš ambice, chceš stále víc, ale to neznamená, že nemáš pokoru. Můžeš být vděčný za všechno, co máš a chtít být ještě lepší, pokud své úspěchy umíš i použít ku prospěchu ostatních, tak to platí dvojnásob.

Bez moci totiž MOC dobra nevykonáš.

Před rokem mě okouzlil příběh mojí známé a zrovna jsem si na něj vzpomněla při psaní tohoto blogu.

Po osmi letech se rozvedla, nějak tušila, že chce víc, proto se i přihlásila na konkurz o skvělé pracovní místo. Vyhrála a tvrdě pracovala řadu let. V zaměstnání se setkávala s velice mocnými a vlivnými lidmi, do jednoho takového muže se i zamilovala a znova se vdala. Vzhledem ke skromným poměrům, ze kterých pocházela, se ocitla v říši divů. A to doslova.

Od svatby již uběhlo pět let a ona za tu dobu zvládla otevřít několik škol pro chudé děti na dálném východě. Určitě to tam nemá jednoduché a všechno dokonalé, ale ty úsměvy nadšených dětí mluví za všechno.
Kéž by i naše děti byly takto vděčné za nesčetné možnosti vzdělání, které se jim nabízí….

Foto Zbyněk Hozák
K této fotografii se vztahují autorská práva
Se svolením autora


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Porno ve školce

MUŽ a silonky

Tajemství v posteli aneb covid trochu jinak